Tetőtér extrákkal, ötletesen

Hogyan lehet berendezni praktikusan és esztétikusan egy olyan tetőtéri lakást, amelynek nem csupán egy-két, de a legtöbb fala meredeken ferde? Vevők hosszú sora töprengett el ezen a kérdésen, és bár a szentendrei lakóparki lakás különben rendkívül barátságos és világos volt, sokáig senki sem mert belevágni. Házigazdáink azonban – egy fiatal pár – nem rettent vissza az esetleges nehézségektől, hanem inkább az Ahogy tetszik Lakberendezési Stúdió segítségét kérték, hogy tegyük számukra lakhatóvá és egyedivé a rendelkezésre álló teret.

Bár már a válaszfalak, nyílászárók is a helyükön voltak a vásárlás pillanatában, némi bontásra, átalakításra azért szükség volt a jó használhatóság érdekében. Megnöveltük a hálószobából nyíló fürdőszoba alapterületét és egy csigavonalban rakott üvegtégla-zuhanyfülkével kapcsoltuk a szobához, amely így nem csak praktikus, de jópofa látványelem is.

Szerencsére a fiatalok előző otthonukból nem hoztak magukkal robosztus szekrényeket, bútorokat, így a nappali tervezésekor mindent alárendelhetünk a tetőtér furcsa-kedves adottságainak.

Az ablakokkal tördelt ferde falsíkok alá körben gipszkartonból épített polc és tároló rendszer épült, amely lehetővé teszi a jó helykihasználást, ugyanakkor nem zárja keretbe, zsúfolja össze a teret. Fával borított tetejük lerakó felületként szolgál, a fachokban pedig könyvek, cd-k sorakoznak. Ugyancsak gipszkartonból készült az egyetlen használható falfelületre tervezett könyvespolc-tv állvány kombináció három megvilágított falfülkével, melyekbe marokkói dísztárgyak kerültek, melyek egy kis egzotikumot visznek az enteriőrbe. Ugyancsak a keleties ízt erősíti a szép szőnyeg, melyet vendéglátóink előző otthonukból hoztak magukkal, hozzá egy L-alakú sötétbarna-bézs kanapét választottunk. Különlegesen szép darab a modern ülőgarnitúrához társított, afrikai, faragott cédrusfa asztal is. A minimál bútorok és a kézzel készült, Afrikából hozott tárgyak együttese egyszerre modern és izgalmas.

A különleges hangulatot a sajátos szín és formavilággal rendelkező Pir festmények csak tovább fokozzák, a szentendrei festőművész bolondos fantáziavilága mókás lényekkel, élénk színekkel népesítik be a lakást. Ő festette a társalgót az étkezőtől szeparáló, forgatható, pillérszerű lámpahasábok vásznait is, melyek egyrészt hangulatvilágítást adnak, másrészt pedig remek és változatos hátteret a bútorcsoportoknak.

Finom, meleg őszi színek – halvány terrakották, sárgák, bézsek teszik otthonossá a szobákat, melyek mellett jól érvényesül a szép sötét gőzölt akác illetve juhar parketta. A világos fába applikált sötét szigetek a különböző funkciókat jelölik ki, kontrasztjuk a konyhabútorban is megjelenik, melynek korpusza juhar furnéros, míg a tömörfa ajtók sötét barnára pácoltak.

Az egyedi tervezésű konyha nem csak mutatós, de praktikus is, amire nagy szükség is volt, hiszen a konyha egyik térdfala mindössze 40 cm ! volt. Ezt a holt teret egy ügyes, lehajtható ajtajú tároló elemmel hasznosítottuk, ami nem vesz el a valós térből egy centit sem, mégis rengeteg holmit elnyel. Másik ötletes elem a merőlegesen falnak állított két oldalról pakolható konyhapult, mely görgőkkel van felszerelve, így munka közben akár a szoba közepére gurítható, vagy vendégség idején az étkezőasztalhoz tolható tálalóasztalként.

Akárcsak a nappaliban, a hálóban is készültek gipszkarton tárolók, a két éjjeliszekrényt is ilyen megoldással alakítottuk ki. A már meglévő ágyra indiai tükrös – színes ágytakaró és tarka párnák kerültek, Pír képek, marokkói szőnyegek, lámpák és dísztárgyak teszik intimebbé a helyiséget, melynek fő látványossága a már említett üvegtéglafal. Az ívesen rakott zuhanyfülke valójában térelválasztó is, hiszen a hálót és fürdőszobát egy térben alakítottuk ki, az üvegtéglának köszönhetően pedig a természetes fény is bejut a kis helyiségbe.

Fiatalos lendület, vidám, mégis finom színvilág, bolondos részletek, egzotikus ízek – mindez együtt egy igazán különleges, egyedi, személyre szabott, ráadásul – még a ferde falak ellenére is – praktikus enteriőrt eredményezett.