Modern panel – költségtakarékosan

A feladat egy szokványos, igen lerobbant állapotban lévő lakótelepi panel lakás teljes átalakítása és felújítása volt. A lakás adottságai különben igen kedvezőek, hiszen a szobák világosak, a tájolása ideális, ráadásul a kilátás is szép…

Egy modern, fiatalos, egy vagy két személy számára kényelmes otthont kellett létrehoznunk úgy, hogy minél tágasabbnak, levegősebbnek érezzük a teret. Ez már azért sem volt annyira magától értetődő, mert panel épületről lévén szó, a lakást kereszt alakban megosztó főfalakhoz nem nyúlhattunk, csakis a válaszfalak egy részének bontása kerülhetett szóba, illetve különféle belsőépítészeti trükkökkel játszhattunk. A nyílászárókat, a fürdőszoba kivételével mindenhonnan kivettük, a lakás körbejárhatóságát azonban megszüntettük a gardrób hálószobai ajtónyílásának befalazásával. Evvel nem csupán szeparáltabbá, intimebbé tettük a hálót, de a régi ajtónyílást felhasználva lehetőségünk nyílt egy rendes mélységű gardróbszekrény kialakítására is, amit különben a tér helyszűke miatt nem engedett volna. A korábbi felesleges átjáró helyén, most egy a korábbinál kétszer nagyobb gardrób áll, innen nyílik az ugyancsak tetőtől talpig felújított fürdőszoba.
Ide olasz, minimál stílusú, ugyanakkor rendkívül finom burkolatot választottunk kávébarna és bézs színben, melyet wenge kiegészítőkkel, mosdókonzollal társítottunk. A fürdőszoba mérete egyébként egy kis bontásnak és gipszkarton fal pótlásnak köszönhetően, ugyancsak a régi átjáró terhére megnőtt, kényelmesebb lett, így még egy kis polcos vitrin vagy szekrényke is elfér benne. A mosógépet az ugyancsak jóval nagyobb konyha bútorzatába illesztettük.
Hogy tágasabbnak érezzük a teret, a régi konyha, előszoba és spejz területét egybenyitottuk, így a belépőt egy viszonylag nagy háromfunkciós helyiség fogadja. A tér közepére minimál stílusú üveglapos étkezőasztal került, bőr bevonatú sötét székekkel, és különlegesen szép lámpákkal.
Ugyancsak a tágasság érzetet növeli, hogy a konyhába, étkezőbe és nappaliba ugyanolyan világos, egzotikus hatású laminált padlót tettünk, amely így szinte átvezeti a belépőt a konyha-étkezőből a nappaliba.
Látványos, sok könyv elhelyezésére alkalmas, izgalmas nappalira vágyott Réka, amihez a gipszkarton rendszert ajánlottuk megoldásként. A gipszkartonból épített, falszínre festett elemek nagy teherbírásúak, sok rakodófelületet adnak, látványosak, ugyanakkor nem nyomják össze a teret. Külön előnyük még, hogy a különben véshetetlen beton falakon így megoldhattuk a helyi- és hangulatvilágításhoz szükséges vezetékek elrejtését is. Halvány tejeskávészínt választottunk ebbe a helyiségbe, míg a konyhában egy melegebb krémszín került a falra, a hálóban pedig egy érdekes, khakis zöld árnyalat.
Az L-alakú, sötétbarna Rio üzletében talált kanapé jól érvényesül a világosabb tónusú padlón, a laminált lapból készült, wenge színű könyvespolcokat, a tv-szekrényt, illetve a nappalit szeparáló, homokfújt tolóajtót egyedileg gyártották. A nappali-háló különlegessége az óarany tapéta, amelyet a nappaliban a teljes főfalra, a hálóban térelválasztó határsáv gyanánt függőleges csíkként ragasztottak fel.
Nem volt könnyű a hosszúkás, de keskeny, virsli alakú hálószoba berendezése, amelybe mindenképpen el kellett helyezni egy franciaágyat, illetve egy olvasósarkot is, míg a korábbi, beépített terasz területén egy dolgozókuckót. A térosztásban egy merőlegesen térbe állított, két oldalról használható gipszkarton parapetfal segített, mely az olvasósarok felől könyvespolc, míg a másik fele éjjeliszekrény, illetve az olvasólámpák elhelyezésére alkalmas felület, amelynek nekitámasztottuk az ágyvéget. A KIKÁ-ban vásárolt bőrhatású bevonattal kárpitozott egy kicsit keleties hatású és kellemes ára ellenére nagyon mutatós.
Fontos szempont volt tervezés közben a viszonylagos költségtakarékosság, tekintettel arra, hogy csupán átmeneti megoldásnak szánta Réka a lakást, csupán néhány évig szándékozik majd benne lakni. Ezért készültek a beépített bútorok lamináltból és burkolatokból is igyekeztünk ésszerűen, túlzásoktól mentesen válogatni. Ami drágább a lakásban, az mind továbbvihető, elköltöztethető, ami nem, az az ingatlan értékét növeli. A végeredmény igazán látványos és szinte hihetetlen, hogy még mindig ugyanabban a panel házban járunk…